Палма де Майорка, Испания /Palma de Mallorca, Spain/




Палма де Майорка е най-големият от Балеарските острови, разположени в Средиземно море, на изток от крайбрежието на Испания. Един от най-красивите средиземноморски острови, Майорка е благословен с горещо лятно слънце, но и с приятен морски бриз и е идеален за всички, които искат вълнуваща и забавна почивка. 
Ще се насладите на разнообразния ландшафт – обширни пясъчни плажове, равнинни местности с бадемови горички, природни паркове с невероятен морски изглед във високите планински части на острова, отвесни скали, спускащи се до уединени заливчета. И разбира се – едно от удоволствията, от които не трябва да се лишавате – невероятно вкусна и изискана средиземноморска кухня!
Палма Сити е столицата на Балеарските острови и най-големият град на остров Майорка. Разположен е в югозападната част на острова, на залив Палма.
Остров Майорка има най-добрите плажове в Средиземноморието. В района на Палма, можете да посетите плажовете в Кала Майор, Кан Пастия, Ел Аренал, Плая де Палма.













Градът е основан през 123 година пр.н.е. като римски военен лагер.
Булевардите La Rambla и Passeig des Born са построени  през 19 в. на мястото на пресъхнало речно корито, а крайбрежният булевард е открит чак в края 50те години. Като цяло Палма Сити е привлекателен модерен град, но с добре запазено средновековно архитектурно богатство. 





Въпреки че столицата Палма е преди всичко популярна туристическа дестинация, с магазини, пазари и безброй ресторанти и барове, по-малките градове са запазили своя традиционен чар и уникална култура. „Провинцията” на острова е най-забележителна през пролетта и ранното лято, когато дръвчетата цъфтят, а лимоните и портокалите са в изобилие. Курортите в Майорка са разнообразни. Тук ще откриете градчета, изпълнени с нощни клубове, които привличат основно младите, но и тихи и приятни семейни комплекси. Забързаният ритъм на Магалуф и Палма влиза в контраст с по-тихите курорти Кан Пастия, Кала Виняс и др., които комбинират природна красота с приятна суета, разнообразна кухня, безопасни морски води и голямо разнообразие от спортове - голф, тенис, гмуркане, риболов, уиндсърфинг и др. В Майорка има много курорти, една част от тях са: Кан Пастия, Плая де Палма, Ел Аренал, Кала Майор, Илетас, Кала Виняс, Палма Нова, Магалуф, Санта Понса и др.


Климатът на остров Майорка е типичен средиземноморски, мек и приятен, идеален за слънчеви почивки. Температурите са високи, но не прекалено, като през лятото са около 30ºС. Можете да посетите Палма де Майорка и през януари, когато е празника на Сан Себастиан, или по Великден. Празнуващата Майорка е оживена и цветна – гледка, която си заслужава да видите.





До остров Майорка можете да стигнете по въздух или по вода. Летище Son Sant Joan се намира близо до столицата Палма и обслужва почти всички авиокомпании. Ферибот до Майорка можете да хванете от Испания – Барселона, Аликанте или Валенсия. От летището до желания курорт можете да се придвижите с кола, такси или автобус. Удобна мрежа от автобуси свързва Палма с всички основни градове в Майорка. Най-изгодно ще ви излезе , да си купите Bono Bus – карта за автобусите за определен период, която може да се използва на повечето междуградски линии.




Има нощен автобус, който е на всеки 20-30 мин през цялата нощ и минава по целия Paseo Maritimo, където са най-добрите клубове на Палма. Цената на билета е 1 евро. На острова,  има и две железопътни линии: Palma-Inca (до центъра на острова) и Palma-Soller (до северозападната част на Палма де Майорка).




Ако планирате да посетите Палма де Майорка, добре е да видите готическата катедрала от 14 в. в Палма, замъците Bellver и Capdepera. Но задължително се разходете из вътрешността на острова, за да откриете очарованието му в запазените и до днес автентични селища Валдемоса , Солер, имението Ла Граня. Всеки ден се предлагат екскурзии до пещерите в Drach, а можете да участвате и в автосафари до Порто Кристо. 




Задължително отидете до някой от аквапарковете в Магалуф или Аренал, както и до аквариума в Палма. Много интересни за туристите са и екскурзиите до пазарът в Инка или до перлените фабрики в Манакор.




Извън столицата най-интересни са традиционните за Майорка продукти – типични изделия от обработено стъкло, от кожената индустрия и керамика. Интересно преживяване би било да посетите някоя фабрика и да наблюдавате процеса на изработване на предметите. Задължително посетете и  перлената фабрика в Манакор, за да се сдобиете с истински “Майоркански” перли, които иначе можете да намерите в най-неочаквани цветове навсякъде в сувенирните магазини по крайбрежието, но тук с проверен произход и качество.




Столицата Палма и останалите курорти в Майорка Ви предлагат огромно разнообразие от заведения за хранене, в които се намира по нещо за всеки вкус и джоб. Където и да сте отседнали обаче е добре да опитате местната кухня. 


Освен известните ресторанти и тапас локали, интерес предизвиква един от най-посещаваните барове за коктейли, който няма официална страница в интернет, както и много снимки, защото...в Abaco снимането е забранено! Барът е разположен в старинна сграда в центъра на Палма - La Lonja, съхранил атмосферата на автентична Испания, като 2 рият му етаж е музей на бита на майоркинците, а на първия, сред изобилие от атрактивно аранжирани плодове или в типичното “пасио” можете да изпиете фреш – коктейл, преди да се впуснете в нощния живот на Майорка. 
Заедно с Ибиса, Палма де Майрока е островът на забавленията! Ако искате вълнуваща почивка с танци до сутринта и страхотна музика, Майорка е Вашата дестинация! Повечето от кубовете са концентрирани в южната част на острова, особено в Магалуф и разбира се, в Палма сити.