Закинтос - островът на костенурките





Остров Закинтос (Zakynthos), или както още се нарича Занте, е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос. Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.



Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови, където нощният живот е доста динамичен.





Поради земетресение през 1953 г. много от сградите и църквите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята вековна венецианска архитектура, но все пак градчето е запазило малките си улички, с широк централен площад и с куп старинни постройки. Над града стоят останки от разрушен венециански дворец.
За повечето посетители основната атракция на острова са плажовете, които са сред най-добрите в Гърция, както и евтиният и непринуден нощен живот. 


Валутата, която се използва в Гърция е  Евро (EUR).
През лятото работното време на повечето магазини е от 08:00 до 12:00 часа и от 16:00 до 20:00 часа.
В град Закинтос има няколко аптеки и поне по една в повечето комплекси. Работят от 08:00 до 14:00 часа от понеделник до петък и от 17:15 до 20:30 часа в понеделник, четвъртък и петък. 
Почти всички жители на острова свободно говорят английски език.



Една от най-интересните забележителности на остров Закинтос са световноизвестните костенурки Caretta Caretta. В един от  заливите на острова морските костенурки снасят яйцата си. Това място е плажната ивица на Лаганас. Тази плажна ивица принадлежи на курортното градче Лаганас, което е известно и като средище на нощния живот. Местните хотели предлагат много изискани студиа на туристите, които им осигуряват просторно и комфортно усещане за отмора.





Друг известен плаж е Навагио. Там любителите на атракции ще се сблъскат с останките на кораб, претърпял корабокрушение. Това, от което ще останете смаяни, са сводестите пещери и арки, изваяни от морската вода, под които можете да направите круиз с корабче., както и на останалите острови, е претърпял множество земетресения и вулканични изригвания. 




Остров Закинтос ще ви дари с една незабравима почивка, тъй като той е пълен с изненади и атракции за любителите на силните усещания!