Забележителностите на Мадрид - малко познатата прелест на Испания



Ако искате да посетите Мадрид едва ли ще са ви достатъчни три дни. Само за музея Прадо ви е необходим цял ден. За да можете да се насладите на този приказен град, планирайте стриктно забележителностите, които искате да посетите. Предлагам ви няколко от тях, които задължително трябва да влязат във вашият план.


Музеят "Прадо" /Museo Prado/
Това е един от най-големите музей за изобразително изкуство в света. В него ще видите картини на Гоя, Рубенс, Ван Дайк, Рафаел и много други. Можете да го посетите безплатно от вторник до събота от 18 до 20 часа и в неделя от 17 до 20 часа. Намира се в централната част на града. 

Музеят "Кралица София" /Museo Reina Sofia/
Музеят се намира в сграда на бивша болница. В него може да се насладите на произведения на модерното изкуство - Пикасо, Миро, Дали и много други испански творци. Музеят разполага с огромна библиотека с над 100 000 книги, посветени на изкуството. Намира се съвсем близо до Прадо. 




Кралския дворец /Ralacio Real/ 
Той е най-големият дворец в Западна Европа. Построен е през 1764 г. и днес е превърнат в музей. Ще се насладите на огромните му помещения пълни с невеоятни мебели, картини, камини на известни испански художници. В оръжейната му може да видите рицарски брони, копия, щитове , различни видове мечове и огнестрелни оръжия. В двореца има невероятни градини, които задължително трябва да посетите. Безплатни посещения има в сряда. Намира се в централната част на града, близо до площад "Испания".

Катедралата Алмудена /Santa Maria la Real de la Almudena/
Архитектурата на тази католическа катедрала съчетава стила на неокласиката и модернистични елементи, вътре ви очакват красиви стенописи и стъклописи. Олтара е огромен със статуи на Дева Мария и Исус. Под катедралата е разположена крипта. Намира се близо до Кралският дворец.





Пласа Майор /Plaza Mayor/ 
Това е главният площад на Мадрид.В почивните дни има много сергии с антики, марки, монети, книги и какво ли още не. В миналото тук са извършвани публични екзекуции, провеждани са кориди и тържества. До днес се е запазила традицията площада да се охранява с конна полиция. 




Площад Пуерта Дел Сол /Plaza Puerta del Sol/
Това е най-оживеният площад на Мадрид, изпълнен е с много магазини,ресторанти, кафенета и барове. Тук се намира известната бронзова статуя, която е и символ на града - мече, което стои изправено и хапва от дърво. Тук е и градският часовник, около които испанците последат Нова година. Намира се близо до Пласа Майор.




Площад Сибелес /Plaza de Cibeles/
На площад Сибелес , може да се насладите на прекрасни фонтани, сред тях се издига прекрасна статуя на богинята на плодородието - Кибела , разположена в колесница теглена от два лъва. На този площад феновете на "Реал Мадрид", празнуват бурно победите си. 






Базиликата Сан Мигел /Basilika San Miquel/
Това е барокова, римокатолическа църква в центъра на Мадрид, близо до Плаца Майор. Построена през 1739 - 1745 г. Отвътре е украсена с дървени фигури, мрамор и много фрески.





Паркът Буен Ретиро /Parque del Buen Retiro/
Този парк е най-големият в града. Разположен е на площ от 1,4 кв.км. Сред разкошна зеленина и цветя има склуптури на испански творци и известни личности. В парка има красиво езеро, в което можете да карате водно колело или да се насладите на романтична разходка с лодка. Намира се в крайните части на центъра на Мадрид.



Зоопарка /Zoo Aquaritum Madrid/
Зоопаркът се простира на площ 20 хектара и има над 6000 вида животни. На територията на парка има ресторанти, кафенета , дори и хотел. Намира се в западната част на града.





Стадион Сантяго Бернабео /Estadio Santiaqo Bernabeo/
Стадиона побира над 85 000 души публика. Организират се турове за разглеждането му. Можете да посетите съблекалните, залата посветена на историята и постиженията на отбора. Можете да минете през тунелите, през които излизат футболистите на терена.