Малко познатата Нормандия, Франция





Нормандия е регион в северозападна Франция, граничи с протока Ламанш на север и запад и с Бретан на Югозапад.  Херцогство Нормандия съществува от 911 г. до 1204 г , след договор с френската корона, се превръща в една от най-важните провинции на Франция в Средновековието. В превод "нормани" означава "северни хора", название с което франките наричали викингите. Нормандия продължава да има важна роля и в по-модерната история. През Втората световна война американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия. Десантът е първата стъпка по пътя за окончателната победа над нацистка Германия.

Съвременна Нормандия привлича туристи от цял свят с култура, история, невероятна природа и неустоими кулинарни удоволствия. Разнообразните исторически турове, живописните колоездачни обиколки и голф курорти са само част от предлаганите забавления, които забавляват туристите.
Руан е историческата столица на Нормандия. Разположен на брега на Сена, градът впечатлява със съхранените средновековни къщи и уличи , привлича туристите с готическата си катедрала, която е една от най-големите във Франция. Църквата в града е издигната на мястото на кладата на най-почитаната френска героиня - Жана д'Арк.





Хавър е другият голям град в така наречената Горна Нормандия. Разположен е на устието на река Сена. След Втората световна война градът се сдобива с незавидната репутация на най-разрушеното европейско пристанище и възкръсва от пепелта, благодарение на големия архитект Огюст Пере, известен още като магьосникът. Хавър е изключение, сред многобройните градове възстановени след войната, заради уважението към историческата структура на града и заради новите технологии на строителство.




Ако сте решили да посетите Нормандия, не бива да пропускате Онфльор. Разположено на устието на река Сена , градчето привлича импресионистите още пред 19 век с пъстроцветните си къщички, накацали по пристанището, с тесните и стръмни калдаръмени улички и впечатляваща средновековна архитектура. Многобройните барчета, ресторанти и картинни галерии придават допълнителен колорид на Онфльор. Най-голямата забележителност в града е дървената църква "Света Екатерина", построена през 15 век. Фасадата наподобява
обърнат кораб. Църквата е издигната в памет на моряците, които не са се завърнали.
Само на 2 км от Онфльор се намира една друга забележителност - мостът Нормандия. Построен е в периода 1992-1995 г. С дължината си от 2350 км се наредна сред най-дългите висящи мостове в света. Ширината му е 23 метра и движението се осъществява по двупосочен четирилентов път. В най-високата си част е 235 метра, а височината на опорите - 215 м.
На 15 км от Онфльор е Довил - най-баровският курорт, посещаван от френската аристокрация в края на 19 и началото на 20 век. И сега през уикендите прочутия му плаж е пълен с хора, но това глано араби, азиатци, африканци , по-бедни французи, които не могат да си позволят нищо повече от разходка до Ламанша, на който водата е студена и през лятото, а силният вятър може да те отвее. 
Провинция Нормандия се намира на по-малко от два часа път от Париж. Ако сте решили да си дадете малка почивка от забързаното ежедневие , тук можете да се отдадете на голф, морски бани, ветроходство, да възвърнете форма и да откриете нови места. Любителите на изкуството ще имат възможността да се насладят на абатства, катедрали и замъци.
През престоя си в този регион с морски излаз към Ламанша и полски пейзажи, ще имате възможността да се занимавате с множество дейности сред природата, по специално приятни походи пеша, на кон или с велосипед. По брега, скалите на Алабастровия бряг впечатляват с вертикалните си форми, които на места са много оригинални. Полуоство Котентен и южната част на Ламанша притежават по-дива красота, редуваща се с блата , скали и безбрежни плажни ивици.