Мадрид - да живееш по испански.




Мадрид , шумната и незаспиваща столица на Испания. Този град си заслужава да бъде посетен, не само заради забележителностите му, но и заради безкрайните купони и шумният нощен живот. Испанците обичат празненствата, но ритъмът на живот им е далеч по-спокоен и бавен в сравнение с този в която и да е друга страна. Сиеста - с една дума може да се опише ежедневието на всеки испанец. В късния следобяд, между 14.00 и 17.00 часа магазините и фирмите не работят, а баровете и ресторантите между 16.00 и 20.00 часа. Сутрин преди 10.00 ч е много трудно да намериш заведение , което да е отворено , за да изпиеш едно сутрешно кафе. Основният навик на испанците  на които никога не изменят е да се наслаждават на дълъг обяд, след който задължително си почиват и да излизат късно вечер.
По улиците на Мадрид, могат да се видят прекрасни двойки на възаст над 60 - 70 години, които се разхождат хванати за ръка или просто са седнаци на някое от многобройните заведения и ресторанти. Нощният живот в Мадрид, започва около полунощ и завършва в ранни зори. Испанците не спират да говорят при това крещейки, за тях това е естествен тон за разговор. През цялата нощ могат да се срещнат групи от хора на различни възрасти, които се разхождат или отиват в някои нощен бар или ресторант, говорят, смеят се и не се притесняват  , че биха събудили или попречили на някои. Много рядко може да срещнете пиян испанец в Мадрид, веселят се много , но няма пиянски свади и бои. Сутрините почти винаги ги посрещат с кутия с бира. Търговци, които разнасят в раници и продават , сутрешната незаменима течност, могат да се срещнат навсякъде в ранните часове на деня. След 7 часа, града рязко утихва. По почти безлюдните му улици е пълно с боклуци - хартийки, фасове и други. Удивителното е, че точно след един час няма и следа от тези боклуци. Големи камиони с маркучи с вода са изчистили всичко.




Мадрид се разделя на две части - стар град , в които са съсредоточени основните забележителности и има предимно стари сгради, катедрали, музей и нов град - в които са огромните магазини, офиси, стадион Снатияго Бернабео и нови жилищни сгради. Както във старата част , така и в новата част на Мадрид, между сградите почти няма тревни площи и кал. В града има няколко големи и невероятни паркове с перфектно поддържани зелени площи, на които мадричани , спокойно си почиват през деня, независимо дали е работен ден или уикенд. Основният им парк и най-голем е парка на Мадрид. Изключителните алей и нестандартно обормените дървета и храсти, превръщат мястото в забележителност. Задължителните кафета и ресторанти са навсякъде в парка и винаги пълни с хора.

Испанците много обичат кучета, почти всеки втори гледа куче. По улиците на Мадрид, както и в заведения или ресторанти, винаги се забелязват домашните любимци, които кротко се излежават до стопаните си. В Мадрид улични кучета няма, а всеки стопанин на кученца, носи пластмасова торбичка и почиства. 
Испанците много обичат да консумират месо. Най-голямата и популярна верига магазини Museo del Jamon предлага невероятни месния специалитети. 
Тапас - да .... това не е вид храна, а начинът по-които се консумира тя. Става дума за всякакви видове месни мезета и хапки, заместващи основното хранене или придружаващи пиенето на вино и бира. В Мадрид младите хора, а и не само те обичат да практикуват т.нар. излизане на тапас. При него компании от приятели обикалят баровете и заведенията, опитвайки различни хапки.

Фиестата - начин на живот. Те са изключитено важна част от испанската култура и оказват огромно влияние върху живота на испанците. Броят на различните фестивали и фиести, които се провеждат всяка година в страната е над 3 000. Най-популярното ястие, сервирано по време на тези празници е паелята. Основните й съставки са ориз, зехтин и шафран, а другите продукти варират и обикновено включват зеленчуци, месо и морски дарове. 
Най-популярната напитка в Мадрид, както и в цяла Испания е сангрията. Тя представлява подсладено с мед, захар , сироп или плодов сок вино, в което са нарязани плодове - портокали, лимони, ябълки, праскови, ананас, киви, манго, ягоди и дори пъпеш. Чурос - незаменими пържени бухти , във формата на пръчки потопени в гъст шокололад , задължително трябвада се опитат. 
Испанците, живеят спокоен , лек и весел живот, не обичат да влагат много дълбок смисъл на нещата, обичат веселието и купоните. Ако и вие искате за няколко дни да се отпуснете и да се потопите в света на безгрижието , посете шумният и весел Мадрид.