Малко познатите градове на Чехия




Сред забележителностите на Южна Бохемия, които задължително трябва да се посетят, се нарежда малкият спа курорт Бехине. Бехине има атрактивно местоположение - кацнал на ръба на клисура над река Лужнице. Едно от забележителностите на града е средновековното му укрепление. За да съхрани и предаде през годините местната история, то е превърнато в музей и изложбена зала на Бехине.  В Бехине се намира Музеят на пожарникарите, който се помещава в някогашната синагота на "Широка". През 1728 г в Бехине са открити лечебни минерални извори и днес града се слави като един от големите курорти в Чехия.











Велехрад е село в Южна Моравия, в област на границата с Унгария и Словакия, в планините до Ухренско градище. Велехрад в миналото е бил главният град на Велика Моравия по времето, когато е властвал княз Ростислав. Велехрад е известен с това, че в него през 863 г братята Св.св. Кирил и Методий са донесли славянската азбука и са във Великоморавия от 863 г до 867 г. Велехрад е сред най-известните духовни места за поклонение в Централна Европа, особено сред католиците от Чехия, Словаки и Хърватска. Първият Цистериански манастир в Моравия е основан тук през 1205 г  Града е място, считано за символ на единството и мост, съединяващ изтока и запада на християнска Европа. 


                                   

Старинният град Зноймо е разположен в Южна Моравия в Чеката република, по протежение на границата с Австрия. Преди хиляди години принцът на Бохемия - Бржетислав I, издига тук цитадела, за да охранява важен търговски път. В Знойно има два главни площада - "Хорни намнести" и "Масаривико намнести". Зноймо е град който предлага на своите посетители доста забележителности. Някои от тях са Ротондата на "Св. Богородица " и "Св. Катрин Дийн", както и катедралата "Св. Николай" с прекрасна гледка към Крава планина и долината на река Тая. 




Готическата църква "Св. Николай" е елегантна църква в пищен бароков стил. Зад нея се намира малкият паракли "Св. Вацлав"от XVI век. Малката романска ротонда в близост до останките на местния замък датира от 11 век. Под земята Зноймо представлява уникален исторически паметник. Това е система от подземни тунели и мазета, разположени на 4 етажа и с обща им дължина до 27 км. Това е един от най-големите подземни тунели в Централна Европа, коридорите на който са построени преди всичко за съхранение на храни и напитки. Тази част на Зноймо под земята е била използвана също за защита на града, като е била неразделна част от крепостта.














Бърно е град в Югоизточна Чехия, център на Южноморавски край. Градът е втори по големина в страната и е разположен при сливането на реките Свитава и Свратка. В Бърно, след разпадането на Чехословакия, са концентрирани институции като Конституционният и Върховният съд, както и Висшата прокуратура на Чешката република.Историята на Бърно минава и през царуването на Хабсбургите и тогава той е известен под името Брюн. Бърно играе ролята на икономически и културен център на Моравия, и ежегодно в него се провеждат международни панаири. По време на Тридесетгодишната война е обсаждан през 1643 г. и 1645 г. от шведски войски, а от пруски войски през 1742 г. Бърно е обявен за център на епископства през 1777г. става център на епископства.
В Бърно се намират редица центрове на науката и културата. В града се намират Филиалът на Чешката академия на науките, Университетът „Томаш Масарик“, Академията на музикалните изкуства „Леош Яначек“, Моравската художествена галерия, както и няколко музея: градски, художествено-промишлен, национален технически и др.Сред главните архитектурни паметници в историческата централна част на града се отличават готическата катедрала „Св. св. Петър и Павел“, църквите „Св. Яков“, „Св. Томаш“ и „Св. Ян“, готическите стара и нова сгради на градската управа, и наред с тях - многобройните сгради в стил ренесанс и барок – един театър от XV век, както и Капуцинският манастир от XVII в., в който са разположени гробове на чешки аристократи. Над Бърно се издигат два хълма – Петеров и Шпилберк. На върха на Петеров се намира катедралата „Св.св.Петър и Павел”, чиито вретеновидни кули се забелязват от километри. Шведското нападение по време на Тридесетгодишната война нанася трайни разрушения върху сградата й. Към забележителните архитектурни забележителности на Бърно от XX век спадат сградите на Операта, Международния промишлен панаир и вила „Тугендхат“. Августинският манастир в Бърно е известен с това, че в него своите опити провежда Грегор Мендел. Панаирните палати се намират встрани от центъра на Бърно. Построени са през 1928 г. и се използват и днес.

                              



Преди 1259 г. там, където днес се намира град Литомишъл, е имало просто един замък. През 1259 г. всъщност се ражда самия чешки град. Може би най-голямата и известна забележителност на Литомишъл е ренесансовия замък, датиращ от 1568-1581 година. Сградите на замъка са не само изключителен образец за архитектурно усъвършенстване, но също така се вписват в аналите като родното място на Чешкия композитор Бедржих Сметана. На площад с цилиндрична форма – „Сметаново намнести”, който е един от най-големите в Чешката република, се издигат сградата на кметството в готически стил, както и поредица от възрожденски и барокови къщи, почти всички с аркади и сводести стаи. Тези сгради образуват един парад на архитектурните стилове в Литомишъл. Една от най-важните сред тях е къщата на рицарите, впечатляваща със забележителната си фасада. 

Град Локет е сред другите места в Западна Бохемия, които си заслужават една туристическа обиколка. Градът е обграден от река Охрже, а над него се извисява, типично по кралски, Кралския замък от XII век. Кралскивт замък Локет е средновековна отбранителна крепост, намираща се в Западна Бохемия. Крепостта е кацнала върху скалист хълм над река Егер. Намира се в северозападната част на Чешката република. Почти непокътнатият му оригинален архитектурен план го отличава от останалите замъци в Бохемия. рез 1473г. замъкът е опожарен, след което се превръща в житница. В края на XVIII век решение на Общинския съвет решава на мястото на Локет да построи затвор. От 1788 г. до 1947 г. крепостта се използва за тази цел.