Мюнхен - столицата на Бавария




Мюнхен е третият по-големина град в Германия с население около 1,5 милиона души. Той се слави с изключително богата култура и историческо наследство и с много висок стандартна живот. Мюнхен преди всичко е известен с своя Октоберфест и е любима дестинация на любителите на бирата. 
Мюнхен е бил кралска резиденция за около седем века и разполага с едни от най-красивите барокови дворци в Европа. Архитектурното разнообразие на града е впечатляващо, като се започне от старите готически църкви и се стигне до съвременните сгради. 
Градът е основан през девети век като малко селце близо до Бенедектински манастир. Името Мюнхен произлиза от стара немска дума за монах. През 1225 г Бюнхен става седалище на местния херцог, а от 1504 г - столица на Бавария. Градът е преживял ужасни бомбандировки през Втората световна война, но след това е възстановен бързо. През 1957 г. той официално става град с 1 милион жители. Прогресът на Мюнхен и неговото богатство като град се дължи изключително много на местната индустрия. Най-известните местни компании са BMW, Siemens r Allianz.




Ако искате да посетите Мюнхен, най-доброто време е периода между май и октомври. Отпускарският период юни-август е добре да се избягва, тъй като цените се увеличават и града става претъпкан. Зимните месеци на този град са доста мрачни, като по-този начин нарът на града драстично намалява. Въпреки това близостта на Бюнхен до Баварските Алпи и важни курорти като Гармиш, карат доста туристи да посещават града и през този период от годината.




Особено приятно е през предколедният и новогодишен период, въпреки че е доста хладно Мюнхен е прекрасно осветен от лампички и светлини. Всяка вечер около 17,30 часа на централният площад Мариенплац е провеждат коледни тържества и се пеят традиционни за празника песни. По традиция местният коледен базар се провежда от края на ноември и продължава до Бъдни вечер.
От средата на септември до първата неделя на октомври се провежда най-известният фестивал на Германия, бирата се лее около Терезиенвилзее , където се разпъват палатки превръщайки района в дом на няколко хиляди празнуващи.

Най-лесният начин да стигнете до Мюнхен е със самолет. Летището се намира на около 25 км от центъра на града, в предградието Ердигнеер Моос. Предвижването от летището до центъра на града става чрез местната система S-Bahn, S-Bahn свърза летището с Hauptbahnhof - главната железопътна гара , която е разположена в центъра на града. Влаковете минават през 10 минути, а самото пътуване продължава 40 минути. Цената на билета е 12,40 евро. Може да ползвате и такси, цената е между 60 и 70 евро. Освен със самолет до града може да стигнете и с автомобил, има прекрасни големи магистрали. 
Най-добрият начин да разгледате Мюнхен е пеша. Центърана града е голяма пешеходна зона и поради тази причина е много приятно и удобно удоволствие ходенето пеша. Не всички забележителности на града са разположени в центъра, за да разгледате максимално от великолепието на този град, може да използвате можете да използвате подземната транспортна система на града - U-Bahn. Основният транспортен възел на града е Мариенплац, където преминават влаковете на U-Bahn и S-Bahn.


Ако ще пътувате еднократно цената на билета е 2,70 евро, ако планирате повече пътувания най-изгодният вариант е да си закупите карта, която ви дава право на 10 пътувания и цената й е 13 евро. Може да си закупите и дневна карта - Tageskarte , която струва 6,40 евро и е валидна от момента на закупуването й до 4,00 часа на другата сутрин.



Храната в Мюнхен е много разнообразна, състои се предимно от наденички и колбаси. Трябва задължително да опитате братвурс , които се състои от прясно свинско месо. Вайвурстът е друг вид местно ястие и е предимно от телешко месо. Независимо на коя наденица ще се спрете , винаги се предлагат с горчица, хлебче и бира. Предлагат се и различни разновидности на кнедли - картофени кнедли, хлебни кнедли и други. Хлебните кнедли обикновено се сервизат с едно от най-известните месни ястия на Бавария - Швайнбратен или свинско печено.
Според едно проучване местните жители изпиват по 280 литра бира на година. Всички големи марки бира се предлагат в Мюнхен , както и някои местни традиционни марки. В града има няколко десетки малки бирарии, където освен с месни ястия може да замезите и с репички, сирене, колбаси, солени гевречета и други.