Пътеводител за Мадрид, Испания




До Мадрид , столицата на Испания се стига най-бързо и лесно със самолет. Пътя е около три часа и половина. Може би Мадрид е единствената голяма европейска столица, която има само едно летище. Летището е доста близко до града, има 5 терминала, като терминал 1,2 и 3 са на едно място и имат топла връзка помежду си. Терминал 4 и 5 са по-отдалечени. Има безплатен автобус, които обикаля и прави връзка между терминалите. От летището до централната част се стига с автобуси, метро, подземен влак - Renfe и таксита.

Ако сте решили да се предвижвате с метро, най-изгодният вариант е да си вземете 10-ен комбиниран билет Metro bus , които важи за метрото и автобусите в зона А, като с нея могат да се качат и 10 души едновременно. Подземният влак - Ренфе е с по-големи вагони и по-малко линии. Има спирка само на Терминал 4, но може да се възползвате от него, защото има безплатен автобус до другите терминали. Дали ще изберете един или друг вариант зависи от началната или крайната точка в Мадрид, до която искате да достигнете.






Важно е да знаете зоните в които не е препоръчително да отсядате, това са кварталите в южната част от центъра, около спирките Lavapies, La Latina, Triso de Molina.
В Мадрид има много забележителности, които може да посетите. Града не е голям и може да го обиколите пеша. Може да използвате и туристическите автобуси, има билети за един и за два дни, като разликата в цената е минимална. Има два маршрута за стария и за новия Мадрид. Качването в автобусите, става само от предната врата, плаща се на шофьора или се чекира билета  в машинката до шофьора, слизането става само от задните врати.
Храната в Мадрид не е много скъпа, има разбира се ресторанти и кръчми за по-скъпо и по-евтино хапване. За бързо хранене през деня, може да се оглеждате за менюта или за нещо във веригите заведения Museo de Jamon  или тези. Тези заведения ги има на много места в града. Типичното местно ядене е Cocidp madrileno , което е нахут, зеленчуци и месо, както и опашка от бик, чуроси за закуска, представляват пържени пръчки приличат на нашите мекици, охлюви. Местата, където има малко или изобщо няма чужденци са северно от центъра, около метро станциите San Bernardo , Lilbao , квартала Malasanas. Ако искате да видите чиста испанска, местна обстановка посетете тези части на Мадрид. Най-старият почти 300 годишен действащ ресторант в света се намира в Мадрид, зад Plaza Mayor. Местната бира Mahou е много добра. Водата от чешмите е питейна , води се най-хубавата в Испания. Ако искате да се позабавлявате, по известните клубова са Ananda до Atocha, Kapital, Moma до  Gregorio Marañon, Joy на центъра до Sol. 
В програмата си за посещение на Мадрид, може да включите и някои места в близост до града. Несъмнено най-известното и емблематично място е Толедо, има ежечасно автобуси от автогарата на Plaza Eliptica и влакове от Аточа, които стигат по-бързо, но са по-скъпи и по-нарядко от автобусите и не се покриват от туристическия билет. Ако решите да използвате по-скъпият вариант на туристически билет зона Т, може да комбинира за 1-2 дни Толедо и по-малко известният Alcala de Henares , които е обект на Юнеско и родно място на Сервантес. Други интересни места са Аранхуес, Сеговия и Саламанка. Дори Саламанка, може да се види без песпиване при по-ранно тръгване и по-късно връщане, който е много интересен и красив град, макар и по-слабо известен на чужденците.