Тайпе – столицата на Тайван



Тайпе - столицата на Тайван
Столицата на остров Тайван е Тайпе. Той е най-големият град в страната и център на икономиката, политиката и администрацията.
Трябва да знаете, че България няма дипломатически отношения с Тайван .
До Тайпе има редовни полети от много големи азиатски градове, Европа, Севера Америка и Австралия. Най-често полети има до Токио и Хонг Конг. Територията е често атакувана от природни бедствия, като земетресения  и тайфуни.
Тайпе се счита за едно от най-толерантните места за хомосексуалните. За гейовете и лесбийките Тайпе е предпочитана дестинация. Тук се провеждат едни от най-добрите Прайд паради в Азия.
Най-подходящо време за пътуване до Тайпе е пролетта или есента – така ще избегнете прекалено горещото време или по-хладното.
Тайван се счита за дестинация с ниска престъпност. Има редки случаи на джебчийство, а грабежи и нападения са направо изключение. Но трябва да се внимава с шофьорите на „скутери“. Малките мотори са много и се движат навскяъде.



Преди да отпътувате в посока Тайпе, може да си направите ваксинации за Хепатит А и Б. Чешмяната вода на място е годна за пиене, но всички си купуват бутилирана.
Няма как да скучаете в тайванската столица. Градът предлага по нещо за всеки. Особено колоритни са местните нощни пазари, на които се предлага каква ли не храна.
Други местни забележителности са Небостъргач Тайпе 101, Храмът на Конфуций, Зоопаркът, Националният театър.

Основна информация за Тайпе

Валута: Нов тайвански долар;
Средни температури: Пролет – 22 °С, Лято – 29 °С, Есен – 24 °С, Зима – 16 °С;
Електрически контакти: Специфични;
Език: Китайски;
Население: 2 628 000;
Спешен телефон: 110 – Полиция и 119 -Бърза помощ;
Часови пояс GMT: +8;
Виза: Не, не се нуждаете от виза за посещението в Тайван и Тайпе

В Тайван няма действащо българско посолство или консулство. За съдействие можете да разчитате на посолството в Пекин, Китай.