Забележителностите на Париж, Франция /The sights of Paris, France/




Париж се смята за един от най-романтичните градове в света. Града ще ви предложи невероятна атмосфера, ще се насладите на дългите разходки от Монмартр до Картие. Минавайке през някои от най-изящните римски и средновековни паметници, рано или късно ще приключите в някое кафене на моста Пон Ньоф или  някой моден магазин в района на Маре.

Не случайно Париж е наричан "град на светлините" или  "град на любовта". Вгледайте се в булевардите, галени от нежен бриз, обсипани с внушителни паметнизи, велики произведения на изкуството и магически светлини. Насладете се на невероятния вкус на сирената, шоколада, виното и морските деликатеси. Усетете страха и удоволствието на върха на Айфеловата кула. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и селските кафенета, Париж, столицата на Франция е символ на всичко френско. Веднага щом започнете да разглеждате Париж, ще се почувствате, че сте в музей на открито. Величието на Париж е изградено пез XVI в. по времето на Ренесанса. Версай става резиденция на Луи XIV , чието разхищение слага началото на френската индустрия за луксозни стоки. През XIX в. Наполеон избрал Барон Хаусман да развие модерен Париж.  





Ако планирате да посетите Париж , ще са ви необходими поне седем дни, за да може да обиколите всички забележителности. В случай, че не разполагате с толкова време, направете си кратък план за по-важните места, които е задължително да посетите, за да усетите атмосферата на този невероятен град. Тук ще ви представя, някои от тях.

Айфеловата кула както сами се досещате е символ на града и първата и най-важна част от посещението ви в Париж. Тя е най-високото здание в Париж. Кръстена е на нейния инженер и дизайнер - Густав Айфел. Построена е в чест на стогодишнината от Френската революция. Кулата е впечатляваща, висока е 384 м и широка 125 м. Интересен факт е, чу кулата става 18 см по-висока през лятото, поради разширяването на желязото под влиянието на слънчевите лъчи. Айфеловата кула има три нива. Може да се закупят билети за изкачване по стълби или с асаньор. Стъпалата до първото ниво са над 300 броя. Толкова са и от първото до второто ниво. До третото ниво обаче се стига само с асаньор. На първото и на второто ниво има ресторанти.

Двореца Версай е построен в зенита на френската монархия, продължил от 1862 г до 1789 г. Ще може да се насладите на пищните барокови големи апартаменти , като разгледате двореца отвътре. Разходете се бавно из прочутия 1000 декаров парк на Весай, симетричните градини са проектирани от Андре Льонотр, а в неделя фонтаните действат с пълна мощ. Двореца Версай се намира на 21 кв югозападно от Париж. Влаковете тръгват редовно от гара Монпарнас, от вторник до неделя. 
Направете дълга разходка по река Сена. Тук разположението на паметниците - Дом на инвалидите или Френската национална библиотека - не се определя от слънцето, а от извивката на реката. 
Дисниленд Париж е приключение, което ще се хареса и на деца и на родители. Срещата с любимите герой от анимациите на Дисни, както и адреналиновите атракции в увеселителния парк, успяват да ви пренесат в съвсем различен свят. Първото важно нещо, което трябва да знаете, е че има два парка - парк Дисниленд и Уолт Дисни Студиос. В първия са върталежките , влакчетата, разходките с лодка, а във втория ще можете да надникнете зад кадър и да видите как се правят някои от любимите ви анимации. Един ден не е достатъчен и за двата парка, така че ако времето ви е ограничено , изберете само един. В Дисниленд има атракции както за най-малките - возене в чашите за чай на Шапкаря от "Алиса в страната на чудесата", лежерна разходка с лодка из подземното царство на карибските пирати, така и за по-големите деца - влакчета из американската пустош , разходка с круизен кораб. Най-екстремната атракция е изстрелване с "ракета" в космоса, което е невероятно приключение и никога няма да го забравите. Има и 4D кино . разходка в кораба "Междузвездни войни". Имайте предвид, че опашките са големи , като на всяка има електронно табло с приблизителното време, което се очаква да се редите. В парка се продава храна навсякъде, има и заведения. Дисниленд се намира извън Париж, до там се стига лесно с влак до гара, която името Дисниленд. 
В много класации Катакомбите на Париж печелят първо място за най-дълго чакане на опашка. Причината е, че заради тясното пространство се допускат определен брой посетители на час. 

Катедралата "Нотр Дам дьо Шартр" - тази несравнима готическа катедрата, първата която използва висящи контраформи и третата по големина след Свети Петър в Рим и Кентърбърийската катедрала в Кент, Англия - е известна със своите ненадминати витражи и склуптури, които я красят отвътре и отвън. Катедралата се на нимира на Ил дьо Франс, 97 км югозападно от Париж.
Лувъра - най-посещаваният музей в света. Неговаата дължина е почти 3 километра, а съкровището, което той пази се измерва в 38 000 произведения на изкуството е още 422 000 такива на склад. Първоначално Лувъра бил построен като дворец на Франсоа I. Строителството на впечатляващата сграда започва в средата на 1500 година, но само част от нея бива завършена. След това всеки френски крал добавял по нещо към структурата. Ако човек обърне внимание, може да забележи няколко различни архитектурни стила. Отнема 200 години за да се превърне цялата сграда в музей.



Шанз Елизе е престижен булевард, който не е пропускал нито един турист. Смятан е за най-красивият булевард в света и определено е най-известният. Дълъг е 2 км. Започва от площад Конкорд и завършва при Триумфалната арка. Разделен е на две части търговска и развлекатена /с паркове/. На Шанз Елизе има кина, кафенета, луксозни магазини и перфектно поддържани дървета на алеите