Защо трябва да посетим Мюнхен, Германия?




Мюнхен /Munchen/ обикновено се свързва с фестивала Октоберфест, бирарията Hofbräuhaus, Олимпийския стадион, карнавала и други. Градът обаче има репутация и на метрополис, богат на култура и изкуство. Вижте няколко от най-интересните забележителности на този прекрасен баварски град.




Готическа църква построена през 1494 г., която със своите характерни медни куполи се е превърнала в
уникален символ на града. При ясно време гледката от южната кула е фантастична. Задължително трябва да я посетете! Тук ще видите и гроба на император Лудвиг”. 
На кулата на църквата може да се качите не по-късно от 17:00 часа.


В този ренесансов замък са живяли баварски крале. Ослепителният рококо стил в Открития театър и Фамилната галерия също са впечатляващи. Не пропускайте да видите и парка Hofgarten.
Комбиниран билет за замъка и съкровищницата е 11 евро.


Западно от Мюнхен се намира двореца Нимфенбург. Замъкът е построен през  1757 г., с богато украсени рококо стаи и известната „Галерия на Красавиците” на крал Лудвиг I. Може да видите и музеи на порцелана , както и екзотична зимна градина с кафене.





Най-големият музей в света за технологии и наука. Тук може да намерите всичко – от техника за мини до астрономия, както и множество автентични исторически експонати, като първия дизелов двигател например. Има голяма тестова работилница, както и турове за деца. Впечатляващи са изложбите на транспорта и въздухоплаването.





Тук има изкуство от всеки един век. Старата пинакотека покрива произведенията от XIV до XX век . По-съвременните автори (Моне, Сезан, Гоген и Ван Гог) са поместени в новата секция. Може да разгледате и стогодишния дизайн.


Английската градина е бивш ловен парк, който е трансформиран в първата „градина за хора” в Европа от Карл Тюдор през 1789 г. Оттогава паркът се е разраснал и днес е най-големият парк в света, намиращ се в самия град. Има алеи за колоездачи и пешеходци, зони за пикник, бирарий, прекрасни алеи с цветя. 


Първоначално музеят е построен през 1973 г. Този световноизвестен музей ще е много интересен за всички любители на BMW, както и за всички които се интересуват от историята на индустрията за колите. През 2004 г. сградите са затворени и напълно обновени, за да станат днес ярък пример за модерна архитектура. Тук може да видите различни превозни средства, изложбени теми, архитектура, дизайн, както и ресторанти, магазини, турове и други.


Със сигурност Мюнхен е столица на бирата и ако искате да научите малко повече за нея и Октоберфест, трябва да посетите този музей. Тук ще разберете историята на бирата, както и че всъщност Октоберфест се е зародил от празненството по случай сватбата на Лудвиг I и принцеса Тереса фон Захсен-Хидбургхаузен през 1810 г.


Стадионът е построен за Световното първенство през 2006 г. и сега е дом на футболните клубове Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860. Тук има и фен-магазин на Байерн. Може да се включите и в туристически тур из стадиона, но в неделя и в дните с различни събития, не се провежда.