Каминито Дел Рей /Испания/ - най-опасният път в света Caminito Del Rey / Spain / - the most dangerous road in the world





Наречена най-опасната пътека в света, Caminito del Rey (Камино дел Рей) е близо 8-километров проход, който се извива около стените на прохода El Choro в южна Испания. Той затваря през 2000 г. след многобройни смъртни случаи и отваря отново през месец март тази година след реставрационен проект за 5.8 млн. долара.




През 1921 г. по пътеката преминал крал Алфонс XIII, за да открие язовира Гуадалорсе. Оттогава пътеката получила и името „Пътят на краля”, въпреки че по нея повече кралска особа не се решила да премине.






Пътеката е построена между 1901 и 1905 г. с цел достъп до две водноелектрически централи.
Местните жители се възползвали от пътеката, обхождайки я пеша, с колело или с кон. Жените я прекосявали, за да достигнат магазините в друго село, а децата я използвали, за да стигнат до училище.


През 1921 г. цар Алфонсо XIII премества пътеката, за построи язовирна стена в близост. Местните дават на пътеката името “El Caminito del Rey”








Пътеката виси на 100 метра над водата, осигурявайки зашеметяващи гледки на естествената красота на Испания. Пълния маршрут отнема 4 до 5 часа за обхождане.





Времето е въздействало на пътеката, правейки я много опасна. През 1999 и 2000 г. няколко туристи загиват в опити да я прекосят. Местните власти я затварят, като унищожават входовете. Всеки, хванат да се опитва да влезе, получава глоба от 6500 долара.





Забраната прави пътеката още по-изкушаваща за хората, търсещи приключение. Правителството научава за растящата известност на пътеката и решава да я отвори наново, правейки я по-безопасна, за да почне да привлича още повече туристи в тази местност.









Посетителите могат да закупят билети за El Caminito del Rey онлайн. Очаква се около 600 души да обхождат прохода всеки ден.