Пътуване до Мадрид, Испания - полезна и малко известна информация /1-ва част/





Ако сте решили да посетите Мадрид , но предпочитате да организирате пътуването си сами, за да се насладите спокойно на този шумен и невероятен град, тази статия ще ви е много полезна. 
Като начало трябва да резервирате самолетни билети и хотел. Нискобюджетните авиокомпании предлагат големи промоции от които можете да се възползвате, също така има и много хостели, които също предлагат намалени цени. 

Централният площад в Мадрид е Пуерта де Сол, това е и географският център на Испания. Всички основни и големи булеварди тръгват от този площад и номерата растат , колкото повече се отдалечавате от площада. Препоръчително е и за удобство, хостела да в близост до Пуерта де Сол, така всеки които и да попитате ще може да ви покаже посоката в която да тръгнете. Много малка част от испанците говорят английски език или ако говорят е трудно разбираем. 















Летище Барахас в Мадрид има 4 терминала. Имайте предвид, че това е огромно летище и между терминал 1 и терминал 4 , трябва да се предвижвате с автобус. Обикновено нискотарифните авиокомпании, кацат на Терминал 1. Всички превозни средства, които ще ви откарат до центъра на Мадрид /освен такситата/ тръгват от Терминал 4. 




Между Терминалите 1,2 и 3 има вътрешни ходещи пътеки, но до Терминал 4 трябва да вземете автобус, които е безплатен и спира точно пред първият изход. Терминал 1 има четири изхода, които са разположени по една дълга права, независимо от кои изход излезете трябва да се предвижите до първият и от там да вземете безплатният автобус до Терминал 4.  


Ако предпочитате да се предвижите с такси, има стоянка пред изходите. Тарифата на такситата от летището до центъра на Мадрид  - площад Пуерта де Сол  е твърда и е 30 Евро. 
Другите два варианта за трансфер до града са с метро и с подземната железница на Мадрид - Ренфе. 
Метрото на Мадрид се състои от 14 линии, имайте пред вид , че това е доста сложна система, в която човек е много лесно да се обърка. Линия 8 тръгва от летището . В зависимост къде искате да отидете в Мадрид трябва да се прекачите на още минимум две линии. За да стигнете до площад Пурта де Сол , трябва да смените още две линии. В метрото няма гишета за билети, тях може да купите единствено от автомати. На автоматите има описани отделните метростанции, до които искате да стигнете, като цената на билета варира от разстоянието. 
В час-пик влакчетата минават на 2-3 минути, в останалото време на 4-5, в почивните дни понякога ги разреждат и до 7-8 минути. С едно билетче можеш да се придвижиш докъдето искаш с колкото искаш прехвърляния под земята. Еднократният билет е 1,50 € за придвижване до 5 спирки. След това, с всяка спирка цената се качва с по 0,10 €, но най-скъпият билет е 2,00 €, тоест, при повече от 10 спирки всичко е 2 €. (До летището се заплаща допълнително още 3 €). За пътуващите по-често най-изгоден е т.нар метробус – билет за 10 пътувания с метро или автобус, независимо от колко спирки ти е едното пътуване, той струва 12,20 €. Разбира се, има и абонаментни карти, които обаче са изгодни за тези, които пътуват по няколко пъти на ден. В метрото понякога минава контрола. Глобата за пътуване без билет е  40 €. Има туристически карти за 1, 2, 3, 5 и 7 дни. Те ти дават свободата да се
придвижваш с всякакъв вид транспорт колкото пъти на ден искаш. Тези карти са два вида: за зона А (важи само за Мадрид-град), и за зона Т (важи както за Мадрид-град, включително летището, така и за цялата област Мадрид, Толедо и Гуадалахара). Важно е а знаете, че вратите на метрото се отварят ръчно, като се натисне едно палче, ако не се натисне вратата няма да се отвори на метростанцията.
От летището до центъра на Мадрид може да стигнете с Ренфе - подземна железница, тя има две линии и трябва да се прекачите.
В Мадрид има много удобни вело алей, ако обичате да карате колело, можете да си наемете. Това е добър , бърз и евтин вариант, особено ако сте снабдени с туристическа карта на града. 

 Ако решите да ползвате автобус в Мадрид, важно е да знаете две ключови неща, за да не изпадате в неловко положение.
1. Качването е само от предната врата, слизането – само от задната. Ако на спирката има много хора за конкретен автобус, всички чинно чакат реда си на опашка, без да се пререждат и побутват. При качването, пред очите на шофьора е машинката, която ти маркира билета. Ако нямаш въпросния метробус или туристическа карта, можеш да си купиш билетче от шофьора, той играе ролята и на билетопродавач, и на контрольор. В автобус в Мадрид няма как да се промъкнеш без билет.
2. Автобусите спират на спирките, само ако им се даде знак. Ако чакаш на спирката, трябва да му махнеш отдалече. Ако си вътре и искаш да слезеш, преди да наближи спирката трябва да натиснеш специален бутон, който му съобщава, че има за слизане. В противен случай подминават спирката. Това се прави с цел да се спести време от безсмислени спирания.




Мадрид е разделен на две части - стар и нов град. Основните забележителности, освен Стадион Сантяго Бернабео се намират в старият град. 
От Puerta del Sol тръгват три булеварда - Carrera San Jeronimo , който ви отвежда до Праoо и централният парк на Мадрид. Вторият булевард е Calle de Alcala по-който вървите , за да стигнете до Plaza de la Cibeles, третият булевард е Mayor - по него стигате до Плаза Майор , Кралкия дворец и Катедралата Алмудена. Разстоянията не са големи и спокойно можете да ги преминете пеша. 
Важно е да си закупите туристическа карта на града, по която можете без проблем да се ориентирате. На нея има отразени и основинет забележителности. Другият голям булевард на Мадрид е Gran Via, до него може да се стигне по уличките от площад Пуерто де Сол. 
Много удобни са туристическите автобуси , които са на два етажа и пътуват по два маршрута - за старият град и за новият град. Спират на всяка забележителност, като туристите могат да слизат да разглеждат и отново да се качват. Автобусите са през 3-5 минути и билетът важи за едни или за два дни. 


Цената на 1 ден е  - 21 евро, за 2 дни - 25 евро, като има намаления за ученици, семейства и студенти. През лятото от март до октомври работното им време е от 10,00 часа до 22.00 часа, като важно е да знаете, че най-късно в 20,30 часа трябва да се качите, независимо на коя спирка се намирате след това може да разгледате града без да слизате, защото в този час тръгват последните бусчета и правят обиколката за последно. В автобусите раздават безплатни слушалки и може да слушате музика на различни езици. 
Имайте предвид, че испанците не говорят английски или ако говорят трудно им се разбира. 

Табелите с имената на улиците са във формата на плочка на която обикновено има изрисувана картина.
Повечето малки улички между основните булеварди и по-големи улици са V /ве/ образни и има по-няколко една зад друга. Между тях има малки площадчета , задължително със заведения и пейки, фонтани. В Мадрид има няколко основни парка на които има зелени площи, на други места е трудно да се видят такива. Парковете им са големи , чисти и много добре поддържани. 

Продължение ...... /2-ра част/