Пътеводител за Виена, Австрия /Guide to Vienna, Austria/



Виена, столицата  на Австрия е туристическа дестинация, която всяка година привлича милиони посетители, които идват в града, освен за да се насладят на неговите естествени красоти, а и за да се запознаят с цялото изкуство и култура. Виена не е голяма по площ, 415 кв.км , а топ забележителностите са концентрирани в историческия център, до които се стига лесно с градски транспорт. Ако планирате да посетите този невероятен град, безспорно ще се впечатлите от величествените дворци, които притежава. Очарователните паркове също не отстъпват в класацията. Широките булеварди, многото цветя и изтънчените паметници, които доказват колко велико е било миналото на Виена ще ви оставят във захлас.
До Виена може да се пътува със самолет, с автобус или с кола. 
Обикновено най-необходимата информация, когато се пътува със самолет е за трансфера от летището до центъра. Международното летище Виена се намира на 20 км от центъра на града. За предвижване до там може да избирате между: 
влака САТ - стига за 16 минути до центъра, цената на еднопосочен билет е около 9 евро, на двупосочен - 16 евро. Влаковете минават през половин час от 06,00 до 00.00 часа - от летището, а от центъра . между 5,30 - 23,30 часа
експресен автобус - пътят отнема 20 минути, цена на еднопосочен билет - 6 евро, на двупосочен - 11 евро. Движат се в интервала от 5.00 до 00.20 часа през половин час. 
Автобусите до летището се взимат от определени по-големи спирки, т.е не може да се качите от всяка спирка. Намалението от 11 евро за двупосочен билет е, само в случай че си купите билета и покажете бордната карта на полета си. 
влака - Schnellbahn S7 - ако решите да ползвате този транспорт , цената на еднопосочен билет ще ви излезе 3.40 евро, и ще можете да се възползвате от него в интервала от 04.00 до 22.00 часа. С влака ще пристигнете в центъра на Виена за около половин час.





В столицата на Австрия, може да се придвижвате с метро, автобус, трамвай или такси.


Виенското метро разполага с 5 линии. Линиите са обозначени с буквата U в синьо квадратче, аналогично на нашето М. Метрото може да се ползва почти по всяко време на деня от 5.00 до 0.30 часа, петък, събота, неделя и празниците се движи денонощно. Автобусите във Виена са много редовни, особено през часовете, когато метрото не работа. За тези от вас, които искат да се насладят на нощна Виена има 30 линии, които са на разположение, докато пуснат отново метрото. Цените на билетите варират спрямо типа. Билет за еднократно пътуване струва 2 евро, за 24 часа - 7,60 евро, за 48 часа - 13,30 евро, за 72 часа - 16,50 евро. Ако искате може да закупите Vienna Card, която важи за 3 дни за всички превозни средства и включва намаления за музеи, забележителности, кафета, ресторанти и някои магазини, цената й е 18.90 евро за 42 часа и 21,90 евро за 72 часа. Центъра на Виена е разположен около широк булевард.

Трамваят обикновено се използва от туристите, които искат да разгледат този булевард, известен под името Рингщтрасе /Ringstrabe/. Той е дълъг 5 километра и този вид превод, ще ви свърши работа ако искате да видите забележителностите разположени по неговото продължение. Това са - Парламента, Университета, Кметството, Борсата, Виенската опера , Бургтеатър, дворецът Хофбург, Музеят на изкуствата и Природонаучният музей. Цената на билета варира: за една обиколка е 8 евро. 







Важно е да знаете, че щом се качите на превозното средство, трябва да го валидирате на машинките. В неделя нищо във Виена не работа. Има около 10 супермаркета във целият град, които са отворени тогава. Дори аптеките се разпределят по график на дежурни в неделя, максимум две в квартал. Същото важи и за почивните дни, които никак не са малко. В събота почти всичко е отворено до 18.00 часа.