Пътеводител за Прага, Чехия /Guide Czech Republic/




Ако планирате пътуване до столицата на Чехия, Прага можете да го направите със самолет, автобус или кола. Полетът със самолет е около два часа, с автобус ще са ви нужни около 13 часа. Трансфера от летището до центъра на града е много удобен и уреден. Автобуси тръгващи директно от терминал 1 и стигащи до метро станция Devicka, ще ви предвижат за около 40 минути. Предвижването в града става с метро, амтобус или трамвай. 


Всички превозни средства са модерни, нови и се движат точно поразписание. Метрото има три линии, които пресичат целият град. Особено в центъра, спирките на метрото са на възлови места, така че предвижването е безпроблемно. Местата без покритие на метрото се обслужват от автобусни линии. Билетите за градският транспорт са едни и същи, независимо какъв вид ползвате. Билетите се продават на всички метро станции, на гише или автомати. В повечето случай, шофьорите на автобусите също продават билети. Друго място от което може да купите билет са магазините за цигари и вестници. Билетите в Прага са валидни за определен период от време. Има билети за 30 минути, 90 минути това означава, че можете да се возите неограничено в рамките на това време. Има карти за 1 и 3 дни. Въпреки, че Прага е голям град повечето забележителности може да обиколите пеша. Важно е да знаете, че местната валута , която се използва в Чехия е крона. 





Едно от нещата от които може да спестите пари са нощувките. Добре е да изберете място близо до центъра - така може да спестите от транспорт. За съжаление хотелите в тези райони са доста скъпи. Затова по-добрият вариант е хостел. В Прага има голям избор според джоба на всеки - от двойна самостоятелна стая с баня до обща стая с 10 легла.
Чешката кухня не изглежда особено разнообразне. Ако сте решили да хапнете в центъра, имайте предвид, че ще ви излезе доста скъпо около 30 евро на човек. По-добрият вариант е ако излезете по-далече от основните туристически забележителности, ще намерите малки кръчми в които може да хапнете и за 10 - 15 евро. Повечето заведения са изложили менюто си пред входа. 
Важно е да знаете, че там повечето цени са обявени без ДДС /20%/ или пък допълнително има такса за обслужване. Каквото и да видите като цена, трябва да си приготвите още поне 20 % отгоре. Повечето заведения са доста колоритни, с характерен стил. Персонала е облечен в типични за Швейк униформи. По-евтиният вариант, ако си пазарувате от магазините за хранителни стоки , особено ако не са в абсолютния център. Повечето магазини в Прага са затворени в неделя, а през седмицата работят от 9.00 до 19.00 часа. За чешката бира се носят легенди и наистина тук може да опитате много и най-разнообразни видове - тъмна, светла, жива. 
Водата в Прага е напълно годна за пиене. В града на много места ще намерите чешми, ако си носите празно шише може да си го напълните.
В Прага има много места, които може да посетите, тук ще се спра на десет от тях. 

Часовниковата кула Орлой - намира се на Староместки площад, построена е през 1410 г и е реставриран многократно през годините. Има три компонента - астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, календар на месеците и "разходката на апостолите". На всеки кръгъл час, фигурите на апостолите преминават една след друга, а някои от склуптурите също се развижват. Звучи и музика. 




Карловият мост - мостът свързва "Старе место" с "Мала страна" през река Вълтава. Строежът му започва през 1357 г под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15-ти век. Красивият мост е в готически стил, с две кули от към "Мала страна" и "Старе место". Украсен е със статуи на светци, една от които е на Св.Св. Кирил и Методий. 



Замъкът Храдчани - това е най-големият дворец в Европа. Бил е резиденция на чешките крале от стари времена, днес - на президента на Републиката. Пред портите му има почетна стража, която се сменя на всеки час. Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини.



Националният музей - изключително богатата колекция на музея е разпределена в департаменти - по праистория, археология, етнография, нумизматика и театрален. В него се намират над 14 милиона експонати. Входът на музея е огромен, с прекрасно стълбище и сложна каменна зидария. Има и великолепни фрески по таваните. 


Разходка с лодка по Вълтава - идеална възможност да се разгледат сградите покрай реката. Пътуването продължава около час и се минава под много от живописните мостове свързващи двете части на града. 






Замъкът Карлщайн - намира се на 20 км извън Прага и определено си заслужава да се види. До замъка се стига с влак. Простроен е от Карл IV, за съхранение на съкровищницата на кралството. Важно е да знаете, че работното му време през зимата е от 09.00 до 15.00 ч, а през лятото от 09.00 до 17.00 ч.




Танцуващата къща или "Къщата на Джиндър и Фред" - както я наричат, е построена между 1992 г и 1996 г . Нестандартна къща цялата от стъкло и стомана, изпъква още по-контрастно на фона на историческите сгради покрай брега на река Вълтава.




Флеку - "У Флеку" е най-старата пражка бирария - пивоварна и кръчма едновременно. Кръчмата е отворила врати през далечната 1499 г