7 забележителности в Русия



Русия или Руската федерация е държава разположена на два континента Азия и Европа. Тя заема източната част на Европа и северната част на Азия.  Тя е най-голямата по територия държава в света . Нейната територия покрива 1/8 от тази на земята.  Историята на Русия като държава започва пред 862 г.  Поради факта, че държавата е разположена на огромна територия, нейните природни забележителности са много и невероятни сами по себе си. Тази огромна страна си има своите чудеса. В тази статия ще ви покажа седем от тях. 


Московският събор "Василий Блажени"

Храмът се намира на Червеният площад. Построен е в периода 1555 - 1561 г. в чест на победата на Иван Грозни над монголите. Този забележителен храм се отличава с невероятните си куполи и цветове. Катедралата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.




Долината на гейзерите


Това е природен феномен, намиращ се в източната част на полуостров Камчатка. На площ около 6 кв.км. са разположени близо 90 гейзера и много топли извори. Включена е в списъка на ЮНЕСКО под името "Вулканите на Камчатка".




Байкалското езеро

Байкал се намира в източен Сибир. Байкалското езеро е най-дълбокото на планетата, както и с най-голямо количество питейна вода. Дълбочината му е 1500 метра, въпреки това е бистра и чиста






Мамаев Курган и статуята на Майката във Волгоград

Мемориалът на героите от "Сталингадската битка" е открит през 1967 г. В долината са погребани 34 505 войници - защитавали Сталинград, има 35 гранитни надгробни паметници. Статуята е направена от 5500 тона бетон и 2400 тона метални конструкции, като вътрешността й е куха, а дебенината на стените не превишава 30 см 

Петерхоф /Петродворец/

Този дворец е изграден по заповед на Петър I в началото на 18-ти век и се намира на 29 километра от Санкт Петербург. Изобилства от зелените, злато, вода и красива архитектура. Двореца е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.




Стълбовете в Коми

Представляват седем скалисти образования с височина от 30 до 42 метра. Според специалистите, стълбовете са се образували преди 200 милиона години. Имат причудливи образования и в зависимост от мястото на гледане наподобяват огромна човешка фигура, глава на кон или овен.



Планината Елбрус

Елбрус е най-високият планински масив в Русия. Най-високият й врък е  5642 м., а според някои е й най-високата точка в Европа. Спора е породен поради трудното определяне на границата между Европа и Азия. Напоследък се смята , че Елбрус се намира на територията на Европа.